Wykonanie
Kiedyś często kupowałam
sałatkę pod nazwą ,,krabowa", ale od kiedy zaczęto dodawać do niej
czosnek, już jej nie jem;)Dziś dzielę się przepisem, na moją wersję tej sałatki.
Kawior znalazł się w niej na życzenie mojego syna, który mógłby żywić się wyłącznie paluszkami krabowymi i
kawiorem.
Sałatka jest bardzo delikatna w smaku, z nutą
kawiorową.
Składniki:100 g
makaronu ryżowego nitki (1/2 opakowania)10 paluszków
krabowych1-2 łyżki dowolnego
kawiorukilka gałązek
koperkuszczypiorek z 1
dymki2-3 łyżki
majonezu1 łyżka
soku z cytrynysól do smakuPrzygotowanie:
Makaron rozdrobnić (połamać), przełożyć do dużej miski, zalać wrzątkiem i pozostawić 5 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić na sicie i pozostawić do ostygnięcia.Paluszki
krabowe pokroić na 0,5 cm kawałki i skropić
sokiem z cytryny .
Koperek i
szczypiorek drobno pokroić i wymieszać z paluszkami krabowymi i
makaronem ryżowym.
Sałatkę lekko posolić.
Majonez wymieszać z
kawiorem, następnie bardzo delikatnie wymieszać ze składnikami sałatki.Schłodzić w lodówce ok. godziny, aby smaki się zmieszały.Z
kawiorem należy obchodzić się bardzo delikatnie, ponieważ łatwo go rozgnieść przy intensywnym mieszaniu sałatki. Jest to istotne przy użyciu ciemnego
kawioru, aby
sałatka nie zmieniła koloru na szary, z powodu rozgniecionego
kawioru;)Smacznego