Wykonanie
Szpinak jest cennym źródłem witamin,
białka, błonnika, karotenoidów i
soli mineralnych. Korzystnie wpływa na nasze zdrowie, jest bogaty w antyoksydanty żelazo i kwas foliowy. Ja i moja rodzinka zajadamy
szpinak bez względu na
porę roku. Wiosną oczywiście jest najsmaczniejszy. Świeżutkie
młode listki kupiłam na targu a wraz z nimi zakupiłam też
truskawki... no i nie omieszkałam połączyć tych smaków, nie zawiodłam się :)
Sałatka wyszła znakomita, doskonała na wiosenne śniadanie. Polecam :)Składniki ( na dwie porcje )- 2 garści
świeżego szpinaku- szklanka
truskawek- mały
serek wiejski granulowany ok. 125 gram-
sos balsamicznyWykonanie
Szpinak porządnie opłukałam i osuszyłam, same liście bez ogonków i łodyżek lekko
porwałam i ułożyłam na talerzykach. Na
szpinak nałożyłam parę łyżeczek odsączonego
serka wiejskiego, na
serek umyte i pokrojone na połówki
truskawki. Całość polałam
sosem balsamicznym.Smacznego :)