Wykonanie
Biała kiełbasa pieczona w
piwie to świetna propozycja nie tylko na świąteczne śniadanie ale także na zbliżającą się majówkę. Pieczona w
piwie z dodatkiem
cebuli i aromatycznych przypraw nabiera oryginalnego smaku, jest chrupka i soczysta. Pasuje zarówno jako danie obiadowe.. np. podana. z pieczonymi ziemniaczkami i surówką, jak i na kolację z
pieczywem i innymi dodatkami. Polecam :)Składniki- 4
białe kiełbaski- 1 duża
cebula- 1 szklanka
piwa-
sól,
pieprz,
majeranek,
czosnek mielony,
kminek mielony,
papryka mielonaWykonanieNaczynie żaroodporne smaruję delikatnie
olejem, na jego dno wykładam pokrojoną w grubsze półplasterki
cebulę.
Cebulę delikatnie
solę, posypuję
przyprawami i mieszam aby cała obtoczyła się w przyprawach. Na tak przygotowana
cebulę wykładam
kiełbasę, całość podlewam
piwem tak aby do połowy przykryło
kiełbasę. Naczynie wstawiam do piekarnika ( bez przykrycia ) i piekę w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem ok. 30-40 minut, aż płyn częściowo odparuje,
cebulka zmięknie, a
kiełbaska ładnie się zarumieni. W trakcie pieczenia kilka
razy obracam
kiełbasę.Smacznego :)