Wykonanie
Biała kiełbasa gości na naszych stołach w czasie świąt pod różną postacią. Dzisiejsze moje danie to doskonała propozycja na szybki obiad, lub obiadokolację i od święta i na co dzień.
Kiełbasa w ten sposób upieczona jest smaczna i chrupiąca, a ziemniaczki bardzo aromatyczne. Polecam :)Skladniki- 6
białych kiełbas parzonych- 1-1.2 kg
ziemniaków- 4 małe
cebule- kilka plasterków
boczku parzonego-
sól,
pieprz,
czosnek mielony,
majeranek,
papryka mielona słodka,-
olejWykonanieObrane
ziemniaki kroję w plasterki,
cebulę w ósemki lub ćwiartki,
boczek w szersze paski. Naczynie żaroodporne ( u mnie dwa mniejsze ) smaruję delikatnie
olejem, na dno wykładam
ziemniaki z
cebulą,
solę, na
ziemniaki układam
kiełbaski owinięte plasterkami
boczku i resztę
boczku pokrojonego w kostkę. Całość posypuję
czosnkiem,
papryka i
majerankiem.Naczynia wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Przez pierwsze 20 minut piekłam pod przykryciem,
potem danie odkryłam. Potrawa jest gotowa kiedy
ziemniaki są miękkie a
kiełbasa z
boczkiem rumiana i chrupiąca.Smacznego :)
Zapraszam również na
białą kiełbasę pieczoną w
piwie :http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/04/biaa-kiebasa-pieczona-w-piwie-z-cebula.html