ßßß Cookit - przepis na Kacze udka, aromatyczne z majerankiem i czosnkiem. Soczyste z patelni.

Kacze udka, aromatyczne z majerankiem i czosnkiem. Soczyste z patelni.

nazwa

Wykonanie

Kaczkę, czy kacze udka zawsze piekłam w piekarniku. Ale ostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo dobry wybór. Wyszło bardzo soczyste, mięciutkie mięsko i z fajną lekko chrupiąca skórką. Polecam :)
Składniki
- udka z kaczki
- czosnek 3 ząbki
- majeranek
- domowa wegeta
- papryka mielona czerwona
- smalec 1 łyżka
Wykonanie.
Udka wymoczyłam dokładnie oczyściłam, wypłukałam,osuszyłam. Natarłam przeciśniętym przez praske czosnkiem i majerankiem. Odstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Na patelni rozgrzałam smalec, na wysokim ogniu opiekłam udka z dwóch stron, kiedy były już mocno rumiane, zmniejszyłam ogień do minimum, udka od strony skórki posypałam delikatnie wegetą i dość sporo czerwoną papryką. Dolałam na patelnie odrobinę goracej wody i przykryłam pokrywką. Dusiłam do miękkości, co jakoś czas delikatnie obracając.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/08/kacze-udka-aromatyczne-z-majerankiem-i.html