Wykonanie
Kaczkę, czy kacze udka zawsze piekłam w piekarniku. Ale ostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo dobry wybór. Wyszło bardzo soczyste, mięciutkie
mięsko i z fajną lekko chrupiąca skórką. Polecam :)Składniki- udka z
kaczki-
czosnek 3 ząbki-
majeranek- domowa
wegeta-
papryka mielona czerwona-
smalec 1 łyżkaWykonanie.Udka wymoczyłam dokładnie oczyściłam, wypłukałam,osuszyłam. Natarłam przeciśniętym przez praske
czosnkiem i
majerankiem. Odstawiłam do lodówki na 2 godziny.Na patelni rozgrzałam
smalec, na wysokim ogniu opiekłam udka z dwóch stron, kiedy były już mocno rumiane, zmniejszyłam ogień do minimum, udka od strony skórki posypałam delikatnie
wegetą i dość sporo
czerwoną papryką. Dolałam na patelnie odrobinę goracej
wody i przykryłam pokrywką. Dusiłam do miękkości, co jakoś czas delikatnie obracając.Smacznego :)