Wykonanie
Golonka indycze. Bardzo smaczne,soczyste, syte i zdrowe
mięsko. Najsmaczniejsze są mniejsze sztuki, duże mogą być suche i wymagają bardzo długiego duszenia. Kiedy jestem w sklepie mięsnym i zauważę małe goloneczka indycze kupuję, bo wiem ,że będą smaczne i mięciutkie. A
mięska jest na nich dość sporo, u nas zjadamy po sztuce na osobę, ale czasem coś zostaje, bo to bardzo syte danie, wtedy
mięsko mrożę i wykorzystuję np. do bigosu. Polecam :)Składniki-
golonka indycze ( mniejsze sztuki po 1 szt.na osobę ) u mnie 4 szt.-
czosnek mielony-
papryka mielona- domowa
wegeta-
majeranek-
olejGolonka myję i osuszam papierowym ręczniczkiem. Na rozgrzaną patelnię wlewam niewielka ilość
oleju, kiedy jest bardzo gorący układam
golonka. Opiekam je przez kilka minut na gorącym tłuszczu aż mocno się zrumienią, następnie posypuję z obydwu stron dość mocno
przyprawami. Zmniejszam ogień, podlewam odrobinę wrzącą
wodą i przykrywam pokrywką. Duszę na bardzo wolnym ogniu ok. półtorej do dwóch godzin, aż
mięso całkowicie jest miękkie i swobodnie odchodzi od kości. W czasie duszenia nie ma potrzeby dodawania już
wody lub innych płynów,
golonka puszczą dużo
soków i duszą się aromatycznie. Podczas duszenia trzeba jedynie co jakiś czas je obracać.Goloneczka podaję najczęściej w wersji obiadowej z ziemniaczkami i surówkąDziś podane z
sałatą lodową http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/saata-zielona-z-rzodkiewka-i-ogorkiem-w.htmlSmacznego :)