Wykonanie
Żołądki.Wiem,że nie wszyscy je lubią, większość z tych co mówią, że nie lubią, to nie lubią tylko dlatego,że z zasady nigdy nie skosztowali, a
czemu - bo nie lubią. I tak w kółko. Ale namieszałam :) Ale polecam skusić się i spróbować. Smaczny gulasz z rozpływającego się w ustach
mięska ze smakowitym sosem. U mnie podany z
kaszą jęczmienną i
kiszonymi ogórkami.Składniki-
czosnek 3 ząbki-
papryka mielona,
majeranek,
ziele angielskie,
listek laurowy, domowa
wegeta-
śmietana 12%-
mąka 2 łyżeczkiWykonanieŻołądki moczę w zimnej wodzie, dokładnie płukam, oczyszczam i wykrawam zbędne części. Następnie kroję w plasterki, a plasterki w cienkie paseczki. Wrzucam na rozgrzany
olej, chwilkę podsmażam, aż starcą różowy kolor i wypłynie z nich sok. Dodaję
wegetę,
paprykę,
majeranek i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Zalewam wrzącą
wodą tak tylko aby przykryła
mięso , dodaję
listek laurowy i
ziele angielskie. Duszę ok.2 godzin do zupełnej miękkości. Następnie w małym garnuszku rozrabiam
śmietanę z
wodą i
mąką, wlewam do gulaszu, mieszam. Duszę jeszcze jakieś 3 minuty.Smacznego :)