Wykonanie
Mięciutkie, rozpływające się w ustach
mięsko,sosik gesty, delikatny,
śmietankowy. Tak
mówi o tej potrawie moje dziecię. A uwierzcie mi, że jest bardzo wybredna. I taki sosik z mięskiem jest spełnieniem Jej marzeń.A podany z kluseczkami z dziurką to juz w ogóle nie ma sobie równych.I chodź bym nie wiem jaka dobrą zrobiła do tego
sałatkę, to mi
mówi, że już nic nie trzeba i zajada się ze smakiem. Polecam :)Składniki-
mięso gulaszowe z
indyka 60 dkg-
czosnek 2 ząbki-
papryka mielona- domowa
wegeta- roztarty
majeranek-
śmietana 12%-
mąka 3 łyżeczkiWykonanie.
Mięsko kroję w większą kosteczkę, podsmażam na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie
oleju. Dodaję przecisnięty
czosnek,
paprykę,
wegetę,
majeranek. Kiedy już się zrumieni podlewam gorącą przegotowaną
wodą, tylko tyle aby zakryło
mięsko. I dusze do miękkości .Do garnuszka wlewam
śmietanę, dodaję do niej
mąkę dolewam
wody i wszystko mieszam energicznie rogolką. Gdy
mięso jest już miękkie, wlewam
śmietanę z
mąką, mieszam i gotuję jeszcze kolejne 3 minuty.Jeśli
sos jest za gęsty można jeszcze odrobinę podlać przegotowaną
wodą.My lubimy gęsty.
Smacznego :)