ßßß Cookit - przepis na Stek z tuńczyka z konfiturą z cebuli i zielonym pieprzem

Stek z tuńczyka z konfiturą z cebuli i zielonym pieprzem

nazwa

Wykonanie

Kontynuując moje kulinarne fascynacje świeżymi dobrami morza, przygotowałam stek ze świeżego tuńczyka zakupiony na targu w portowym i bardzo pięknym mieście Dordrecht. Jak ostatnio, podczas jego odwiedzenia w weekend, nie mogłam oderwać oczu od darów morza. Wszystko świeże i wysokiej jakości. Wybrałam więc tuńczyka, a stek z niego usmażyłam na ceramicznej patelni, wspaniale smakuje tez z grilla. Inwencję twórczą pozostawiam smakoszom i życzę pełnego dostępu do takich produktów jak najczęściej, gdyż są to nie tylko produkty zdrowe i smaczne, ale stanowią one ozdobę naszego życia.
Zapraszam.
Składniki:
około 500 g świeżego tuńczyka
2 łyżki oliwy
1 plaster masła
2 szczypty soli morskiej
1 łyżeczka świeżego zielonego pieprzu
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
200 ml czerwonego wytrawnego wina (u mnie jest to C ôte du Rh ône 2012 Antoine Borget, delikatne owocowe w smaku, składające się ze szczepów Grenache,Syrah i Mourvèdre .)
1 łyżeczka musztardy Maille
1 łyżka miodu akacjowego
kilka pomidorków koktajlowych
1 garść rukoli
1/2 limonki
Wykonanie:
Umytego i osuszonego tuńczyka ułożyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Obsmażyć krótko z obydwu stron w stopniu wysmażenia medium, oprószyć solą morską. Przełożyć na talerz. Do patelni dorzucić posiekaną cebulę i czosnek, zrumienić, dodać miód, przyprawić delikatnie szczyptą soli morskiej, dolać wino, zredukować, dodać pieprz, wymieszać, podlać lekko wodą, dodać łyżeczkę masła. Gęstą konfiturę ułożyć na steku z tuńczyka. Przyozdobić rukolą, pomidorkami oraz skropić oliwą z pierwszego tłoczenia i sokiem z limonki.
Proponowane wino to C ôte du Rh ône 2012 Antoine Borget.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/08/stek-z-tunczyka-z-konfitura-z-cebuli-i.html