Wykonanie
Kontynuując moje kulinarne fascynacje świeżymi dobrami morza, przygotowałam
stek ze
świeżego tuńczyka zakupiony na targu w
portowym i bardzo pięknym
mieście Dordrecht. Jak ostatnio, podczas jego odwiedzenia w weekend, nie mogłam oderwać oczu od darów morza. Wszystko świeże i wysokiej jakości. Wybrałam więc
tuńczyka, a
stek z niego usmażyłam na ceramicznej patelni, wspaniale smakuje tez z grilla. Inwencję twórczą pozostawiam smakoszom i życzę pełnego dostępu do takich produktów jak najczęściej, gdyż są to nie tylko produkty zdrowe i smaczne, ale stanowią one ozdobę naszego życia.Zapraszam.Składniki:około 500 g
świeżego tuńczyka2 łyżki
oliwy1 plaster
masła2 szczypty
soli morskiej1 łyżeczka świeżego
zielonego pieprzu2
czerwone cebule3 ząbki
czosnku200 ml czerwonego
wytrawnego wina (u mnie jest to C ôte du Rh ône 2012 Antoine Borget, delikatne
owocowe w smaku, składające się ze szczepów Grenache,Syrah i Mourvèdre .)1 łyżeczka
musztardy Maille1 łyżka
miodu akacjowegokilka
pomidorków koktajlowych1 garść
rukoli1/2
limonkiWykonanie:Umytego i osuszonego
tuńczyka ułożyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Obsmażyć krótko z obydwu stron w stopniu wysmażenia medium, oprószyć
solą morską. Przełożyć na talerz. Do patelni dorzucić posiekaną
cebulę i
czosnek, zrumienić, dodać
miód, przyprawić delikatnie szczyptą
soli morskiej, dolać
wino, zredukować, dodać
pieprz, wymieszać, podlać lekko
wodą, dodać łyżeczkę
masła. Gęstą
konfiturę ułożyć na
steku z
tuńczyka. Przyozdobić
rukolą,
pomidorkami oraz skropić
oliwą z pierwszego tłoczenia i
sokiem z limonki.Proponowane
wino to C ôte du Rh ône 2012 Antoine Borget.