ßßß Cookit - przepis na Smażony amur w sosie śmietanowym ze szpinakiem i gorgonzolą

Smażony amur w sosie śmietanowym ze szpinakiem i gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Smażony amur w sosie śmietanowym ze szpinakiem i gorgonzolą
Wspaniała soczysta i delikatna o białym mięsie ryba.
Szybka i łatwa w przygotowaniu.
Również alternatywa na polską wigilijną kolację.
Zapraszam.
Proporcje dla dwóch osób.
Składniki:
500 g świeżego amura
1 cytryna
sól morska
pieprz
oliwa (do smażenia)
2 ząbki czosnku w skorupce
Sos śmietanowy ze szpinakiem i gorgonzol ą:
200 g śmietany kremówki
1 garść świeżego szpinaku
1 szalotka
30 g masła
1/2 cytryny
2-3 szczypty soli morskiej
2 szczypty pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
50 g sera gorgonzola
Wykonanie:
W odpowiednim niewielkim garnku roztopić masło, dorzucić posiekaną szalotkę, lekko posolić, oprószyć cukrem, dorzucić umyty uprzednio i pokrojony szpinak. Dolać śmietankę, a następnie dorzucić pokrojony ser gorgonzola, doprawić pieprzem, zredukować sos.
Rybę umytą i osuszoną, pokrojoną w kawałki skropić cytryną, przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie rybę osuszyć i smażyć na oliwie wraz z ząbkami czosnku zaczynając od strony skóry i z każdej po 3-4 minuty.
Gotowe.
Życzę smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/12/smazony-amur-w-sosie-smietanowym-ze.html