ßßß Cookit - przepis na Grzanki z kozim serem na łożu zieleni

Grzanki z kozim serem na łożu zieleni

nazwa

Wykonanie

(Pains grillés chevauchés de tranches de fromage de chèvre sur un lit de verdure)
Składniki:
1 roladka koziego sera Président
kilka liści sałaty strzępiastej
1 garść sałaty rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
kilka kromek chleba
1 garść czarnych oliwek
1 garść świeżej bazylii
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka kremu balsamicznego
1 szczypta soli morskiej
1 szczypta pieprzu
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze grzanki, a na nich plastry sera. Pieczemy 10 minut. W tym czasie umytą sałatę i pomidorki (przekrojone na pół) układamy na półmisku. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Upieczone grzanki z serem przekładamy na wierzch sałatki i skrapiamy całość oliwą z octem balsamicznym. Ozdabiamy oliwkami, świeżą bazylią i kremem balsamicznym.
Jakie wino do koziego sera ?
Smak słony podkreśla smak gorzki, a tymczasem smak gorzki łagodzi smak kwaśny. Co do smaku słodkiego, łagodzi on smak gorzki, kwaśny i słony. Najlepiej komponować sery kozie z winami z tych samych regionów. Najczęściej polecane są wina białe (oczywiście wytrawne), muszą mieć świeże, owocowe i wyraziste smaki, a nawet intensywnie kwaśne. Tak więc cépage sauvignon doskonale pasuje do serów kozich. Idealne są zatem takie wina jak Sancerre czy też Pouilly-fumé.
Jeśli natomiast wolimy wino czerwone (też wytrawne), warto preferować te lżejsze, takie jak Chinon, Beaujolais primeur i Gamay.
W moim przypadku jest to ostatnie, ponieważ cenię sobie jego mocno owocowy smak, dobrze komponujący się z kozim serem.
Smacznego et bon appétit !
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/07/grzanki-z-kozim-serem-na-ozu-zieleni.html