Wykonanie
(Pains grillés chevauchés de tranches de fromage de chèvre sur un lit de verdure)Składniki:1 roladka
koziego sera Présidentkilka liści
sałaty strzępiastej1 garść
sałaty rukolikilka
pomidorków koktajlowychkilka kromek
chleba1 garść czarnych
oliwek1 garść świeżej
bazylii2 łyżki
oliwy1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżka kremu balsamicznego1 szczypta
soli morskiej1 szczypta
pieprzuWykonanie:Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze grzanki, a na nich plastry
sera. Pieczemy 10 minut. W tym czasie umytą
sałatę i
pomidorki (przekrojone na pół) układamy na półmisku. Delikatnie oprószamy
solą i
pieprzem. Upieczone grzanki z
serem przekładamy na wierzch sałatki i skrapiamy całość
oliwą z
octem balsamicznym. Ozdabiamy
oliwkami, świeżą
bazylią i kremem balsamicznym.Jakie
wino do
koziego sera ?Smak słony podkreśla smak gorzki, a tymczasem smak gorzki łagodzi smak kwaśny. Co do smaku słodkiego, łagodzi on smak gorzki, kwaśny i słony. Najlepiej komponować
sery kozie z
winami z tych samych regionów. Najczęściej polecane są
wina białe (oczywiście wytrawne), muszą
mieć świeże,
owocowe i wyraziste smaki, a nawet intensywnie kwaśne. Tak więc cépage sauvignon doskonale pasuje do
serów kozich. Idealne są zatem takie
wina jak Sancerre czy też Pouilly-fumé.Jeśli natomiast wolimy
wino czerwone (też wytrawne), warto preferować te lżejsze, takie jak Chinon, Beaujolais primeur i Gamay.W moim przypadku jest to ostatnie, ponieważ cenię sobie jego mocno
owocowy smak, dobrze komponujący się z
kozim serem.
Smacznego et bon appétit !