Wykonanie
Na wywarze, który uzyskałam z
łososia zgotowałam
pomidorową zupę z gwiazdkami. Przypadła ona szczególnie najmłodszym do gustu, co było widać po pustym talerzu i uśmiechniętej pomarańczowej buzi :)Polecam.Składniki:około 1,5 litra
wywaru rybnego (u mnie jest to
wywar z
łososia)ugotowany
ryż - pól
torebkimakaron gwiazdki - około 100 g
przecier pomidorowy - 100 g
śmietanka słodka - 100 g
sól morska (do smaku)
pieprz - szczypta
cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
sos sojowy - 2 łyżki
oliwa do skropienia na talerzu (jeżeli ktoś lubi)
natka pietruszki - kilka gałązekWykonanie:Do gotującego sie
wywaru można dodać z dwie szklanki
wody (to zalezy na ile osób planujemy posiłek) i wsypać
makaron. Podgotować chwilę, zupa dzięki temu będzie się zagęszczać, dodajemy
przecier pomidorowy, mieszamy całość i gotujemy około 15 minut. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej
ryż i przyprawiamy
sosem sojowym,
solą,
pieprzem i
cukrem. Gotujemy jeszcze tylko 5-10 minut tak aby wszystko ładnie się połączyło ze sobą, na koniec dolewamy
śmietankę i gotowe. Na talerzu skrapiamy
oliwą (jeżeli ktoś nie lubi, można
oliwę zastąpić
masłem, albo w ogolę nie dodawać tłuszczu) i ozdabiamy
natką pietruszki.Smacznego.