Wykonanie
Lato nas nie rozpieszcza, więc zapraszam na mocno
czekoladowe babeczki z korzenną nutą - smaczne, wilgotne, z przyjemnie chrupiącym wierzchem. Co prawda jednym z głównych składników jest
cukinia, ale w smaku jest ona praktycznie niewyczuwalna. Polecam serdecznie :)
Składniki (na 24 szt.):
3
jajka1,5 szklanki
cukru *1 szklanka
oleju1/3 szklanki tradycyjnego
kakao1,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2 szklanki startej
cukinii (1 duża
cukinia)3 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonejpół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soli1 łyżeczka
przyprawy do piernika* wszystko odmierzamy szklanką o poj. 250 mlPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C.2. Umytą
cukinię zetrzeć na drobnej tarce - odmierzyć 2 szklanki.3. Do miski przesiać
mąkę,
sodę i
proszek do pieczenia. Dodać
sól i
przyprawę do piernika. Wymieszać.4. W misie miksera ubić
jajka z
cukrem i
olejem. Dodać ekstrakt
waniliowy,
kakao i
cukinię. Wszystko dokładnie wymieszać.5. Następnie dodać składniki suche, wszystko razem chwilę miksować - do połączenia składników.6. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości.7. Piec ok. 25 min. Odstawić do wystygnięcia.Źródło/ Inspiracja: taste and tell