ßßß Cookit - przepis na Muffinki czekoladowe z cukinią

Muffinki czekoladowe z cukinią

nazwa

Wykonanie

Lato nas nie rozpieszcza, więc zapraszam na mocno czekoladowe babeczki z korzenną nutą - smaczne, wilgotne, z przyjemnie chrupiącym wierzchem. Co prawda jednym z głównych składników jest cukinia, ale w smaku jest ona praktycznie niewyczuwalna. Polecam serdecznie :)
Składniki (na 24 szt.):
3 jajka
1,5 szklanki cukru *
1 szklanka oleju
1/3 szklanki tradycyjnego kakao
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki startej cukinii (1 duża cukinia)
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika
* wszystko odmierzamy szklanką o poj. 250 ml
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C.
2. Umytą cukinię zetrzeć na drobnej tarce - odmierzyć 2 szklanki.
3. Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać sól i przyprawę do piernika. Wymieszać.
4. W misie miksera ubić jajka z cukrem i olejem. Dodać ekstrakt waniliowy, kakao i cukinię. Wszystko dokładnie wymieszać.
5. Następnie dodać składniki suche, wszystko razem chwilę miksować - do połączenia składników.
6. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości.
7. Piec ok. 25 min. Odstawić do wystygnięcia.
Źródło/ Inspiracja: taste and tell
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/06/muffinki-czekoladowe-z-cukinia.html