ßßß
Składniki (na 12 - 16 szt., w zależności od wielkości papilotek):Babeczki:2 szklanki * mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli3/4 szklanki cukruskórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej sparzonej)2/3 szklanki soku pomarańczowego100-110 g stopionego masła2 jajka* odmierzamy szklanką o poj. 250 mlKrem pomarańczowy:200 g śmietany kremówki 36%250 g serka mascarpone3 łyżki cukru pudruskórka otarta z 1 pomarańczyDodatkowo:2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej w kostkachPrzygotowanie:Babeczki:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C (termoobieg: 160 ° C).2. Masło rozpuścić i odstawić, żeby przestygło.3. Mąkę, proszek i sodę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać.4. Następnie dodać składniki mokre: sok pomarańczowy, jajka, skórkę pomarańczową i stopione masło, wszystko razem chwilę miksować - do połączenia składników.5. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości.6. Piec ok. 20 min. Odstawić do wystygnięcia.Źródło/ Inspiracja: arabeskawaniliowa.blogspot.comKrem pomarańczowy:1. W misie miksera umieścić dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone.2. Dodać startą skórkę pomarańczową i stopniowo dosypywać cukier puder.3. Miksować do momentu otrzymania gęstej masy, byle nie za długo, żeby krem się nie zwarzył.4. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.5. Po tym czasie przygotować worek cukierniczy z tylką 1M i udekorować babeczki, na koniec posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.