ßßß
Składniki (na 3 blachy 23x39 cm):500 g miodu naturalnego2 niepełne szklanki cukru250 g masła lub margaryny1 kg mąki pszennej3 jajka3 łyżeczki sody oczyszczonej125 ml mlekaszczypta soli1 czubata łyżka ciemnego kakao2 torebki przyprawy do piernika (lub 50 g domowej)ok. 300 g bakalii (100 g orzechów, 100 g migdałów, garść rodzynków, garść żurawiny, 50 g skórki pomarańczowej)Do przełożenia:1. masa śliwkowo-czekoladowa:powidła śliwkowe (2 słoiki po 300 g)pół tabliczki gorzkiej czekolady2. masa orzechowa:1 szklanka cukru pudru250 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych10 łyżek mleka1 łyżka masłapół łyżki spirytusuPolewa:8 łyżek cukru4 łyżki kwaśniej śmietany120 g masła2 łyżeczki żelatyny6 łyżek kakaoPrzygotowanie:PIERNIK:I etap (4-6 tygodni przed świętami):Miód, cukier i masło włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić, dodać przyprawy i bakalie, wymieszać.Do malaksera (lub solidnego miksera planetarnego) wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu, ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać.Ciasto przełożyć do naczynia szklanego, kamionkowego bądź emaliowanego, owinąć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i ponakłuwać – powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, balkon, ewentualnie lodówka), aby dojrzewało.II etap (1 tydzień przed świętami):Ciasto wyjąć z lodówki i pozostawić na ok. 2 godziny, aby się ogrzało. Po tym czasie podzielić na 3 równe części, każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 0 , 5 cm. Przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 °C (z termoobiegiem) przez ok. 40-50 minut.