ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Od dawna "chodziły za mną" bułeczki ze śliwkami, zakupiłam więc całą reklamówkę śliweczek (chociaż do bułek zużyłam tylko 9 sztuk), znalazłam przepis na Moich Wypiekach i od razu ruszyłam do kuchni. Niestety przepis wymagał dwóch dni przygotowań, a ja miałam raptem pół dnia, dlatego mocno go zmodyfikowałam. Bułeczki są malutkie, urosły tylko dwukrotnie, ale w smaku pyszne.
Przy okazji postanowiłam zrobić wersję nieco bardziej dietetyczną. Zamiast zwykłej mąki użyłam mąki razowej, a zwykły cukier zastąpiłam w trzcinowym.
Potrzebujemy (zrobiłam z połowy składników, wyszło 9 sztuk):
380 g mąki pszennej chlebowej (w moim wypadku jest to mąka razowa chlebowa)
50 g drobnego cukru do wypieków (zamieniłam na cukier trzcinowy)
7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych, przy nich najpierw musicie zrobić rozczyn)
1/2 łyżeczki soli
3 duże jajka
170 g masła (w temp. pokojowej)
16 dużych śliwek (bez pestek)
Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane
Do kruszonki:
1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru waniliowego (najlepiej użyć domowego cukru waniliowego)
60 g masła
Zaczynamy od bułeczek. W misie miksera umieszczamy mąkę, cukier, drożdże i sól i mieszamy. Dodajemy mleko i jajka, miksujemy na gładką masę (około 5 minut). Następnie dodajemy masło i miksujemy przez kolejne 10 minut. Jeśli nie macie miksera, wszystkie składniki możecie wymieszać ręcznie.
Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą z oliwek. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Moje ciasto było w lodówce tylko godzinę.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy małe kulki (ciasto urośnie). W każdą kulkę wbijamy dwie połówki śliwki (rozcięciem do góry). Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny (moje nie miały tyle czasu, dlatego nie wyrosły zbyt duże). Bułeczki powinny podwoić swoją objętość.
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Gdy bułeczki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/09/razowe-bueczki-ze-sliwkami-i-kruszonka.html