Wykonanie
Od dawna "chodziły za mną" bułeczki ze
śliwkami, zakupiłam więc całą reklamówkę śliweczek (chociaż do
bułek zużyłam tylko 9 sztuk), znalazłam przepis na Moich Wypiekach i od razu ruszyłam do kuchni. Niestety przepis wymagał dwóch dni przygotowań, a ja miałam raptem pół dnia, dlatego mocno go zmodyfikowałam. Bułeczki są malutkie, urosły tylko dwukrotnie, ale w smaku pyszne.Przy okazji postanowiłam zrobić wersję nieco bardziej dietetyczną. Zamiast zwykłej
mąki użyłam
mąki razowej, a zwykły
cukier zastąpiłam w trzcinowym.
Potrzebujemy (zrobiłam z połowy składników, wyszło 9 sztuk):380 g
mąki pszennej chlebowej (w moim wypadku jest to
mąka razowa chlebowa)50 g drobnego
cukru do wypieków (zamieniłam na
cukier trzcinowy)7 g suchych
drożdży (lub 14 g świeżych, przy nich najpierw musicie zrobić rozczyn)1/2 łyżeczki
soli3 duże
jajka170 g
masła (w temp. pokojowej)16 dużych
śliwek (bez pestek)Do posmarowania: 1
jajko roztrzepaneDo kruszonki:1/2 szklanki
mąki pszennej5 łyżek
cukru trzcinowego1 opakowanie
cukru waniliowego (najlepiej użyć domowego
cukru waniliowego)60 g
masłaZaczynamy od bułeczek. W misie miksera umieszczamy
mąkę,
cukier,
drożdże i
sól i mieszamy. Dodajemy
mleko i
jajka, miksujemy na gładką masę (około 5 minut). Następnie dodajemy
masło i miksujemy przez kolejne 10 minut. Jeśli nie macie miksera, wszystkie składniki możecie wymieszać ręcznie.Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej
oliwą z oliwek. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Moje ciasto było w lodówce tylko godzinę.Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy małe kulki (ciasto urośnie). W każdą kulkę wbijamy dwie połówki
śliwki (rozcięciem do góry). Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny (moje nie miały tyle czasu, dlatego nie wyrosły zbyt duże). Bułeczki powinny podwoić swoją objętość.Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Gdy bułeczki wyrosną smarujemy je roztrzepanym
jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.Smacznego:)