ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Racuchy z jabłkami robiła moja Mama odkąd pamiętam. Takie placuszki na słodko to najlepszy sposób na pyszny obiad, lub inny posiłek w ciągu dnia.
Idealnie sprawdzą się w roli śniadania, gdyż przygotowanie ich wcale nie zajmuje dużo czasu.
Mój trzyletni szkrab wczoraj niesamowicie się nimi zajadał, jadł na wszystkie posiłki i nic innego nie chciał.
To jego pierwsze spotkanie z racuszkami i dzisiaj już się dopytuje, kiedy je znowu "ugotuję" ( w jego mniemaniu pojęcie "gotować" obejmuje wszelkie czynności wykonywane w kuchni).
Potrzebujemy (składniki dla 4-5 osób):
2 jajka
2 szklanki mleka
około 2 szklanki mąki (może być + 2 łyżki, ciasto musi być dość gęste)
cukier puder do posypania
3-4 duże jabłka
Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy przesianą przez sitko mąkę. Ciasto powinno mieć gęstość gęstej śmietany, jeżeli wyszło zbyt lejące - dosypujemy więcej mąki, a gdy jest za gęste - dolewamy mleka.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Nie mają to być równe plastry, obkrawamy dookoła jabłko (odkrawamy po kawałku grubości około 0,5 - 0,8 cm, długości 2-3 cm) aż dojdziemy do pestek.
Tak pokrojone jabłka dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ja smażyłam na klarowanym maśle. Smażymy jak zwykłe placki.
Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/02/racuchy-z-jabkami.html