Wykonanie
Racuchy z
jabłkami robiła moja Mama odkąd pamiętam. Takie placuszki na słodko to najlepszy sposób na pyszny obiad, lub inny posiłek w ciągu dnia.Idealnie sprawdzą się w roli śniadania, gdyż przygotowanie ich wcale nie zajmuje dużo czasu.Mój trzyletni szkrab wczoraj niesamowicie się nimi zajadał, jadł na wszystkie posiłki i nic innego nie chciał.To jego pierwsze spotkanie z racuszkami i dzisiaj już się dopytuje, kiedy je znowu "ugotuję" ( w jego mniemaniu pojęcie "gotować" obejmuje wszelkie czynności wykonywane w kuchni).
Potrzebujemy (składniki dla 4-5 osób):2
jajka2 szklanki
mlekaokoło 2 szklanki
mąki (może być + 2 łyżki, ciasto musi być dość gęste)
cukier puder do posypania3-4 duże
jabłkaJajka mieszamy z
mlekiem, dodajemy przesianą przez sitko
mąkę. Ciasto powinno
mieć gęstość gęstej
śmietany, jeżeli wyszło zbyt lejące - dosypujemy więcej
mąki, a gdy jest za gęste - dolewamy
mleka.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Nie mają to być równe plastry, obkrawamy dookoła
jabłko (odkrawamy po kawałku grubości około 0,5 - 0,8 cm, długości 2-3 cm) aż dojdziemy do pestek.Tak pokrojone
jabłka dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ja smażyłam na klarowanym
maśle. Smażymy jak zwykłe placki.Podajemy posypane
cukrem pudrem. Smacznego!