ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Niedawno pokazywałam Wam przepis na fantastyczną szarlotkę bez glutenu. Przyznam się, że nam bardzo przypadła do gustu, najlepsze w niej jest to, że po jednym kawałku jest się naprawdę najedzonym i dzięki wysokiemu indeksowi glikemicznemu nie ma nagłego spadku cukru we krwi, tak jak dzieje się po większości słodyczy.
Postanowiłam ją nieco zmodyfikować, zmian wprowadziłam dosyć sporo i wszystkie zadziałały na jej korzyść - jest jeszcze lepsza w smaku! Bardziej jabłkowa, soczysta, pyszna, dlatego stwierdziłam, że muszę Wam ją pokazać:)
Przepis na inną wersję tej szarlotki znajdziecie tutaj
Potrzebujemy:
70 g masła
3 szklanki zmielonych orzechów (możecie użyć mieszanki orzechów i migdałów, lub jednego rodzaju, u mnie orzechy włoskie)
3 łyżki rodzynek
2 łyżki płatków migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
4 duże jabłka
5 łyżek cukru
Dno formy o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem.
W misce mieszamy orzechy zmielone, cukier, rodzynki i płatki migdałów.
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda i kroimy na 8 części. Do formy wysypujemy 1/3 mieszanki orzechów, dodajemy 1/3 masła pokrojonego w kostkę i rozrzuconego w różnych miejscach. Układamy 1/2 jabłek, posypujemy połową naszego cynamonu.
Na wierzch wysypujemy kolejną 1/3 orzechów, wykładamy 1/3 masła pokrojonego w kostkę, układamy pozostałe jabłka, posypujemy resztą cynamonu.
Na to wysypujemy ostatnią część orzechów i wykładamy resztę masła.
Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu, przed wyjęciem z formy, lekko i równomiernie dociskamy ciasto łyżką (będzie się łatwiej kroić).
Gotowe, smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/02/bezglutenowa-szarlotka-sypana-w-innym.html