Wykonanie
Robicie czasem
jabłka pieczone? To deser stary jak świat i chyba trochę zapomniany. Przy tym tak prosty, niezwykle dekoracyjny i efektowny. Bardzo polecam pieczenie
jabłek, bo to nie tylko smaczny ale i bardzo zdrowy deser lub cudownie rozgrzewąjąca przekąska na krótkie, jesienne dni. Przy wypełnianiu
jabłka możecie puścić
wodze fantazji i
jabłkowy farsz zrobić z tego co lubicie najbardziej. Nie pomijajcie jednak cydru, gdyż po upieczeniu utworzy przepyszny sosik. Oto moja propozycja na pieczone
jabłka.Spróbujcie koniecznie.
Składniki na 2
jabłka :2
jabłka ( np.boskop, elstar, kortland))1 łyżka
rodzynek1 łyżka posiekanych
migdałów lub
orzechów włoskich1 łyżeczka startej
skórki z cytryny1/2 łyżeczki
cynamonu50 g masy marcepanowej
sok z cytryny2 łyżeczki
masła150 ml cydru ( lub
soku jabłkowego)Wykonanie:Przygotowanie masy.
Rodzynki, posiekane
migdały, startą
skórkę z cytryny,
cynamon razem z marcepanem wygnieść w palcach na jednolitą masę. Uformować wałeczek.Przygotowanie
jabłek. Jeśli
jabłka nie
stoją równo ściąć je delikatnie od
spodu i wyrównać podstawę. Z góry ściąć 2 cm "czapeczkę" wraz z ogonkiem. Specjalnym nożykiem usunąć gniazda nasienne z
jabłek nie przebijając ich jednak na wylot. Skropić
sokiem z cytryny przecięte części, by nie ściemniały. W wycięte zagłębienie włożyć po kawałku przygotowanego, zrolowanego marcepanu.Ułożyć
jabłka w naczyniu, w którym będziemy je zapiekać. Na marcepanie ułożyć
masło, przykryć odciętą czapeczką. Na dno naczynia wlać cydr.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec 30 minut. Jeśli używasz bardzo dużych
jabłek czas pieczenia odpowiednio wydłużyć do 40 minut i zmniejszyć temperature do 180°C. Można podawać posypane
cukrem pudrem, z
lodami waniliowymi, ale bez dodatkow są równie pyszne! Życzę smacznego!