ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Ostatnio pogoda nie sprzyja i jeśli nie ma się dobrego sztucznego oświetlenia, to praktycznie nie ma warunków do robienia zdjęć. Jak widać w tym poście, wychodzą dość ciemne i nie widać ważnych szczegółów. No cóż, jak na razie nic na to nie poradzę.
Jeśli lubicie smak jabłek z cynamonem, to te naleśniki są jak najbardziej dla Was. Dodałam do nadzienia też rodzynki, żeby je trochę urozmaicić.
Składniki:
8 cienkich naleśników
2 niezbyt duże twarde jabłka
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki soku jabłkowego
2-3 łyżeczki cukru
sok z cytryny
Jabłka pokroić w małą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Umieścić w garnku wraz z rodzynkami, dodać sok jabłkowy i podgrzewać do zagotowania. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż sok się trochę zredukuje. Do tego czasu jabłka powinny zmięknąć, ale jeszcze nie zaczną się rozpadać. Wtedy dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać do zgęstnienia. Na każdy naleśnik nakładać po jednej łyżce farszu. Zagiąć delikatnie dwa boki naleśnika i zwijać w rulon (poprzecznie do zagiętych boków).
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/09/nalesniki-z-jabkami-i-rodzynkami.html