Wykonanie
Ostatnio pogoda nie sprzyja i jeśli nie ma się dobrego sztucznego oświetlenia, to praktycznie nie ma warunków do robienia zdjęć. Jak widać w tym
poście, wychodzą dość ciemne i nie widać ważnych szczegółów. No cóż, jak na razie nic na to nie poradzę.Jeśli lubicie smak
jabłek z
cynamonem, to te naleśniki są jak najbardziej dla Was. Dodałam do nadzienia też
rodzynki, żeby je trochę urozmaicić.Składniki:8 cienkich naleśników2 niezbyt duże twarde
jabłka2 łyżki
rodzynek1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
soku jabłkowego2-3 łyżeczki
cukrusok z cytrynyJabłka pokroić w małą kostkę, skropić
sokiem z cytryny. Wymieszać z
cukrem i
cynamonem. Umieścić w garnku wraz z
rodzynkami, dodać
sok jabłkowy i podgrzewać do zagotowania. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż sok się trochę zredukuje. Do tego czasu
jabłka powinny zmięknąć, ale jeszcze nie zaczną się rozpadać. Wtedy dodać
mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać do zgęstnienia. Na każdy naleśnik nakładać po jednej łyżce farszu. Zagiąć delikatnie dwa boki naleśnika i zwijać w rulon (poprzecznie do zagiętych
boków).Przepis bierze udział w akcji: