Wykonanie
W tym roku mieliśmy dużo
jabłek w koło domu na drzewach więc trzeba coś rozbić z tymi zbiorami :)Dzisiaj upiekłam po raz pierwszy w życiu te
owoce.Pieczone
JabłkaSkładniki na 4 porcje;4 duże
jabłka50 g mieszanych
owoców kandyzowanych4 łyżki
rodzynek30 g
cukru2 łyżki płynnego
miodu50 g
migdałówszczypta
cynamonu70g
masła150ml
wina lub tokajuPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Jabłka umyć , osuszyć i nożem zrobić na skórce ozdobne nacięcie. Usunąć gniazda nasienne.Następnie
jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem .2. przygotować nadzienie :
Owoce bardzo drobno posiekać i wymieszać z
rodzynkami ,
cukrem miodem ,posiekanymi
migdałami i
cynamonem.
Napełnić
jabłka i na każdym umieścić po porcji
masła. Do naczynia wlać
wino.
Jabłka piec ok 30 minut .Wyjąć i najlepiej podawać na gorąco . Można polać je sosem
waniliowym .