ßßß
Potrzebujemy:schab bez kości 1 kg30 dag pieczarek1 cebulę2 marchewki3 łyżki śmietany2 łyżki mąki + mąka do obtoczenia mięsa1,5 litra wodysól, świeżo zmielony pieprz, świeży tymianekmasło do smażeniaSchab myjemy, dokładnie solimy, pieprzymy i nacieramy świeżym tymiankiem. Obtaczamy go w mące pszennej i na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy z każdej strony przez 2-3 minuty. Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Marchewkę obieramy, kroimy na cztery części i dokładamy do schabu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Na rozgrzanym tłuszczu (może być patelnia po smażeniu schabu) podsmażamy cebulę przez 2 minuty, dodajemy pieczarki i smażymy przez 7 minut co chwilę mieszając. Pieczarki mocno solimy i pieprzymy, na koniec smażenia wlewamy wodę - około 1,5 litra,(zależy od wielkości naczynia żaroodpornego, można znacznie zmniejszyć tą ilość) - pieczarki wraz z wodą przelewamy z patelni do naczynia ze schabem.Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w 190 stopniach przez 1 godzinę. (jeżeli mięso po tym czasie jest twarde, należy nieco wydłużyć czas pieczenia). Po upieczeniu zaprawiamy sos - w szklance mieszamy 3 łyżki śmietany + 2 łyżki mąki + 1/3 szklanki zimnej wody - wlewamy to powoli do sosu energicznie mieszając. Przykrywamy na kilka minut, po tym czasie schab jest gotowy:)Smacznego!