ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

O tym cieście pierwszy raz usłyszałam kilka tygodni temu i sam przepis wydał mi się cudowny. Prosty, szybki, nie trzeba wielkiego nakładu pracy. A ciasto..wyszło idealne. Wilgotne, mocno "nadziane" bakaliami, dokładnie takie jak trzeba.
W całym mieszkaniu pachniało cynamonem, pokusiłabym się o stwierdzenie, że trochę nawet pachniało świętami. Myślę tylko o tym kiedy znowu je upiekę :)
Potrzebujemy:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2/3 szklanki oleju
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
5 jabłek
1 łyżeczkę cynamonu
2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki rodzynek
2 łyżki płatków migdałów
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
Bakalie można zamienić na inne.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier i dalej miksujemy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka i olej i jeszcze chwilę ubijamy.
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy do niej sodę oczyszczoną i cynamon. Wsypujemy do masy z jajkami i mieszamy. Do całości dodajemy nasze dodatki - jabłka, migdały, posiekaną gorzką czekoladę, rodzynki i zmielone orzechy.
Przekładamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia ( 33 x 23 ).
Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni, do suchego patyczka.
Po upieczeniu i schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2014/11/ciasto-wiewiorka-czyli-pyszny-placek.html