ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Ktoś, kto nazwał je pierogami miał dużą wyobraźnię ;) Tak czy inaczej, u nas w domu pierogi leniwe pojawiają się bardzo często, szczególnie, że moja Mama naprawdę jest specjalistką w ich wykonaniu. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut, stąd potocznie nazywane są leniwymi. Jeżeli nigdy nie robiliście - koniecznie musicie spróbować :)
Potrzebujemy:
500g twarogu (najlepszy dwukrotnie zmielony)
3/4-1 szklanki m
2 jajka
Twarożek mieszamy z jajkami i dodajemy mąki, tak aby masa była dość zwarta. Wykładamy całość na posypany mąką blat i formujemy rurkę, lekko ją spłaszczamy. Kluski odkrawamy tak jak kopytka - po skosie. Gotujemy we wrzątku aż do wypłynięcia. U mnie podane z sosem truskawkowym (truskawki + serek waniliowy + odrobina cukru = zmiksowane blenderem) i z bułką podsmażaną.
Bułka tarta była prezentem od Oleofarm - z dodatkiem lnu mielonego i sprawdziła się wspaniale, polecam!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/06/pierogi-leniwe-z-truskawkami.html