Wykonanie
Ktoś, kto nazwał je pierogami miał dużą wyobraźnię ;) Tak czy inaczej, u nas w domu pierogi leniwe pojawiają się bardzo często, szczególnie, że moja Mama naprawdę jest specjalistką w ich wykonaniu. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut, stąd potocznie nazywane są leniwymi. Jeżeli nigdy nie robiliście - koniecznie musicie spróbować :)
Potrzebujemy:500g
twarogu (najlepszy dwukrotnie zmielony)3/4-1 szklanki m2
jajkaTwarożek mieszamy z
jajkami i dodajemy
mąki, tak aby masa była dość zwarta. Wykładamy całość na posypany
mąką blat i formujemy rurkę, lekko ją spłaszczamy. Kluski odkrawamy tak jak kopytka - po skosie. Gotujemy we wrzątku aż do wypłynięcia. U mnie podane z sosem
truskawkowym (
truskawki +
serek waniliowy + odrobina
cukru = zmiksowane blenderem) i z
bułką podsmażaną.
Bułka tarta była prezentem od Oleofarm - z dodatkiem lnu mielonego i sprawdziła się wspaniale, polecam!