ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Wiem..jeszcze trochę wcześnie na propozycje Wielkanocne, jednak, gdy zobaczyłam te babeczki - musiałam zrobić je od razu. Wyglądają i smakują rewelacyjnie. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole:-) Są naprawdę przesłodkie (w wyglądzie) i mocno cytrynowe w smaku. Do wykonania ich będziecie potrzebować lemon curd, na który przepis podawałam wczoraj.
Przepis pochodzi z Moich Wypieków
Składniki na około 10-12 babeczek tradycyjnej wielkości
Potrzebujemy:
120 g masła
2 jajka
110 g drobnego cukru do wypieków
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki advocatu (mi wlało się odrobinę więcej)
Dodatkowo:
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 szklanka lemon curd
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Masło miksujemy wraz z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy pojedynczo jajka i po każdym dodanym miksujemy.
Odstawiamy mikser, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wlewamy advocat - całość mieszamy łyżką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. W przepisie oryginalnym były to mini babeczki, u mnie wersja tradycyjna (wielkościowo).
Wlewamy masę (jest dość gęsta) do foremek niemalże do samej góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 20 minut ( w przypadku wersji mini - 15 minut).
Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy są dopieczone.
Odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywną bitą śmietanę, dodajemy cukier puder i przez chwilę miksujemy. Na wystudzone babeczki nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego o szerokiej okrągłej końcówce - najpierw bitą śmietanę (wyciskając w jednym miejscu aby sama ułożyła się na kształt jaja), a następnie tak samo nakładamy lemon curd.
Smacznego!!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/02/na-wielkanoc-czyli-babeczki-z-advocatem.html