ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Moje faworki nie są najpiękniejsze (smażyłam w za małym garnku i się poskręcały), ale zdecydowanie nadrabiają to smakiem. Pyszne, idealne. Takie jakie być powinny. W końcu karnawał! Polecam Wam prosty przepis na faworki:)
Przepis znalazłam na Moich Wypiekach, zrobiłam z mniejszej porcji.
Potrzebujemy:
200 g mąki pszennej
2 żółtka
1 łyżka spirytusu lub rumu
1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
szczypta soli
olej do smażenia
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy żółtka, alkohol, śmietanę i sól. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być porządnie wyrobione, gładkie. Po wyrobieniu wstawiamy je na 30 - 60 minut do lodówki.
Ciasto cienko wałkujemy, wycinamy prostokąty wielkości około 12 cm x 3 cm. Na środku robimy przecięcie i przekładamy je przez środek (jak na zdjęciu).
Smażymy w rozgrzanym oleju. Można włożyć obranego ziemniaka - jak zacznie skwierczeć to znaczy, że olej jest prawidłowo rozgrzany. Smażymy faworki aż będą miały złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy i zostawiamy do ostudzenia.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/01/pyszne-faworki-krok-po-kroku.html