ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Jadłam kilka wersji sałatki gyros (i tak naprawdę wszystkie mi smakowały), jednak ta, zrobiona przez Gosię na parapetówce - wyjątkowo przypadła mi do gustu. Jest genialna w swojej prostocie, a jej smak idealnie pasuje na każdą imprezę. Na parapetówce tylko patrzyłam jak znika i ciągle sobie dokładałam, zresztą nie ja jedna. Niech Was nie zwiedzie mała ilość składników - wspaniale się łączą ze sobą i o sałatce nie można zapomnieć. Od kilku dni chodziła mi po głowie aż w końcu zrobiłam.
M. jak spróbował powiedział "oj zjemy ją dzisiaj całą". I tak było - we dwójkę zjedliśmy na kolację całą wielką miskę sałatki!
Składniki na sałatkę gyros:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
kapusta pekińska
majonez (u mnie 3-4 łyżki)
przyprawa gyros
sól, pieprz
tłuszcz do przysmażenia kurczaka
Pierś z kurczaka posypujemy przyprawą gyros (dość solidnie) i przysmażamy na patelni. Na koniec smażenia solimy i pieprzymy. Kapustę pekińską kroimy w plasterki, przekładamy na sitko i myjemy. Teraz wszystkie składniki możemy połączyć ze sobą - kurczaka, kapustę pekińską (ja skroiłam połowę), kukurydzę i majonez. Na koniec posypujemy jeszcze sporą szczyptą przyprawy gyros, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Sałatka naprawdę jest pyszna i właśnie wskoczyła na pierwsze miejsce w rankingu moich ulubionych sałatek :D (razem z moją ulubioną od zawsze sałatką z tuńczyka ;)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/01/najlepsza-imprezowa-saatka.html