Wykonanie
Jadłam kilka wersji sałatki gyros (i tak naprawdę wszystkie mi smakowały), jednak ta, zrobiona przez Gosię na parapetówce - wyjątkowo przypadła mi do gustu. Jest genialna w swojej prostocie, a jej smak idealnie pasuje na każdą imprezę. Na parapetówce tylko patrzyłam jak znika i ciągle sobie dokładałam, zresztą nie ja jedna. Niech Was nie zwiedzie mała ilość składników - wspaniale się łączą ze sobą i o
sałatce nie można zapomnieć. Od kilku dni chodziła mi po głowie aż w końcu zrobiłam.
M. jak spróbował powiedział "oj zjemy ją dzisiaj całą". I tak było - we dwójkę zjedliśmy na kolację całą wielką miskę sałatki!Składniki na
sałatkę gyros:1 podwójna
pierś z kurczaka1 puszka
kukurydzykapusta pekińskamajonez (u mnie 3-4 łyżki)
przyprawa gyrossól,
pieprztłuszcz do przysmażenia
kurczakaPierś z kurczaka posypujemy
przyprawą gyros (dość solidnie) i przysmażamy na patelni. Na koniec smażenia solimy i
pieprzymy.
Kapustę pekińską kroimy w plasterki, przekładamy na sitko i myjemy. Teraz wszystkie składniki możemy połączyć ze sobą -
kurczaka,
kapustę pekińską (ja
skroiłam połowę),
kukurydzę i
majonez. Na koniec posypujemy jeszcze sporą szczyptą
przyprawy gyros,
solą i
pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Sałatka naprawdę jest pyszna i właśnie wskoczyła na pierwsze miejsce w rankingu moich ulubionych sałatek :D (razem z moją ulubioną od zawsze
sałatką z
tuńczyka ;)