ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Nigdy wcześniej nie przyszło mi do głowy, że wątróbkę można połączyć z malinami, ale gdy na blogu Kulinarna piniata zobaczyłam taki zestaw, pomyślałam "czemu nie?". Przecież wątróbka z jabłkami jest pyszna, a z brzoskwinią jeszcze pyszniejsza. Gdy chciałam zrobić według przepisu, który znalazłam, okazało się, że nie mam większości składników. Improwizowałam i zrobiłam wszystko po mojemu, jednak sosu z Kulinarnej piniaty na pewno kiedyś spróbuję. Teraz już wiem, że taki zestaw często będzie u nas gościł, połączenie wątróbki z malinami jest wspaniałe!
Potrzebujemy:
0,5 kg wątróbki drobiowej
sól i pieprz do doprawienia wątróbki
1 dużą cebulę
garść świeżych malin (lub mrożonych)
2 łyżeczki cukru
1 łyżkę śmietany
wodę
1 łyżeczkę mąki
Wątróbkę myjemy, odkrawamy nożyczkami jej niedoskonałości (żyłki itp). Maczamy w mleku, następnie obtaczamy w mące. Solimy i pieprzymy.
Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na patelni, następnie smażymy wątróbkę, tak żeby nie była w środku surowa.
Maliny do połowy zalewamy wodą i gotujemy. Słodzimy 2 łyżeczki cukru.
Po chwili się rozpadną, przecedzamy wtedy przez sitko żeby nie było pestek. Dalej gotujemy żeby sos trochę zgęstniał.
Sos zaprawiamy niewielką ilością mąki, wody i śmietany, szybko mieszamy. Podajemy z wątróbką, smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/07/watrobka-z-sosem-malinowym-wspaniaa.html