Wykonanie
Nie ma nic lepszego niż pyszne i pożywne śniadanie, które da energii na kilka godzin. Mi najwięcej energii
daje mleko na śniadanie, i to w różnej postaci. Zwykła szklanka
mleka,
kakao, czy z dodatkiem
musli bądź innych
płatków.Dzisiaj zrobiłam owsiankę, która chodziła za mną od kilku dni. Taka klasyczna owsianka z karmelizowaną
pomarańczą ... Genialne.
Składniki (na 1 osobę):3 łyżki
płatków owsianych (można dodać również łyżkę
otrębów)
wodaszklanka
mlekałyżeczka
cukruszczypta
solipomarańczałyżka
miodupół łyżki
masłaszczypta
cynamonuPłatki zalewamy zimną
wodą, tak aby była równa z linią
płatków. Zostawiamy na noc.Rano
płatki z
wodą podgrzewamy, dodajemy szklankę
mleka i dalej gotujemy na małym ogniu. Często mieszamy. Doprawiamy
solą, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Pomarańczę obieramy i pozbywamy się białej błony. Na patelni rozpuszczamy
masło z
miodem. Wrzucamy
pomarańczę, dodajemy
cynamon i podsmażamy z każdej strony przez około 10 minut.Na spód talerza wykładamy połowę
pomarańczy, na to przelewamy owsiankę. Na górę kładziemy pozostałą część
pomarańczy i dekorujemy odrobiną powstałego karmelu.Możemy też dodać kilka
rodzynek lub
żurawiny do dekoracji.