ßßß Cookit - przepis na Świąteczny makowiec z bakaliami

Świąteczny makowiec z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Mak to jeden ze składników, który musi wystąpić na wigilijnym stole. Pod postacią kutii, makiełek, pierogów czy makowca. W dawnych czasach wierzono, że mak przynosi domowi dostatek na cały rok. Mak symbolizuje również obfitość, płodność, powodzenie, ciszę, zmartwychwstanie i zapomnienie.
Składniki: (na 2 keksówki)
puszka doprawionego maku (ok. 1kg)
5dag migdałów, rodzynek oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 białka z jajek
2 łyżki miodu
łyżka spirytusu
ciasto:
25dag mąki
4 jajka
25dag masła
25dag cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego
lukier:
15dag cukru pudru
sok z połowy cytryny
krople olejku migdałowego
Białka ubić na sztywną pianę. Do masy makowej z puszki dodać obrane i posiekane migdały, namoczone rodzynki oraz 3/4 skórki pomarańczowej, dodać miód, spirytus i wymieszać. Do powstałej masy dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy.
Aby masa makowa, podczas pieczenia, nie przesiąknęła możemy dodać 2 łyżki bułki tartej.
Ciasto:
Masło i żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wlać olejek i wymieszać. Masę delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.
Dwie foremki keksowe wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 3/4 ciasta. Na ciasto wzdłuż brytfanki kładziemy masę makową. Na wierzch kładziemy pozostałą część ciasta.
Piec około godziny w temperaturze 180stopni.
Lukier:
Z podanych składników utrzeć gęsty, biały lukier. Polać nim wystudzone ciasto. Na wierzch posypać resztą skórki pomarańczowej.
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2014/12/swiateczny-makowiec-z-bakaliami.html