ßßß Cookit - przepis na Chrupiąca cieciorka

Chrupiąca cieciorka

nazwa

Wykonanie

Ostatnie przygotowania do Sylwestrowej nocy. To może pieczona, chrupiąca cieciorka obsypana słodką i ostrą papryką? Możecie ją przygotować naprawdę szybko! Pierwszy raz jadłam takie cudo pod Bombajem, w jednej z przydrożnych restauracji. Tam podawano ją smażoną - jak prawie wszystko w Indiach. Towarzyszyła długim pogawędkom o Bogu, religiach i zderzeniu kultur, a wszystko to w kłębach hookah, czyli fajki wodnej. Dziś wracam do jej odchudzonej i mniej pracochłonnej wersji. Pieczony w łupinach czosnek jest niesamowity. Odkryłam go tam, na Półwyspie Indyjskim i od razu pokochałam. Nadgryza się go zębami i wyciska do ust. Jest miękki, delikatny i na pewno nie czosnkowy w sposób, w jaki znaliście go do tej pory.
Co potrzeba?
puszka ciecierzycy
1 łyżeczka słodkiej papryki
3/4 łyżeczki ostrej papryki
łyżka oliwy
5 niełuskanych ząbków czosnku.
Co dalej?
1. Cieciorkę odsączamy i wrzucamy do jednorazówki. Dodajemy oliwę i przyprawy. Siatkę zawiązujemy i potrząsamy nią, miętosimy ręką, żeby wszystko dokładnie wymieszać.
2. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy czosnek i zapiekamy 35-40 min w temp. 190-200 C.
3. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.
English: Crunchy chickpea
Ingredients:
can chickpea
1 tsp sweet pepper dust
3/4 tsp hot pepper dust
1 tbls olive oil
5 garlic cloves
1. Drain off the chickpea, put it in a small plastic bag, add the spices and mix everything alltogether.
2. Put the chickpea on the baking sheet covered with baking paper and bake for 35-40 min in 360- 400 degrees.
3. Serve warm.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2012/12/chrupiaca-cieciorka.html