Wykonanie
Na bezmączne kotlety z
kaszy gryczanej natknęłam się ostatnio przypadkiem na jednym z blogów. Stanowią bardzo ciekawą alternatywę dla naszego tradycyjnego wyobrażenia o tym jak
kasza powinna być podana. Do masy dodałam parę przypraw, które nadały jej bardziej indywidualnego smaku.Zazwyczaj bardzo niewiele wiemy o
kaszy, która przecież stanowiła kiedyś podstawę naszej tradycyjnej kuchni. Każdy chłop, który wracał z
pola, ba! nawet szlachcic zajadał się
kaszą okraszoną
cebulą lub
boczkiem. Podawało się ją jako potrawę rozgrzewającą, a
wywar stosowano jako lek zapobiegający biegunce.W rzeczywistości
kasza gryczana pochodzi z Indii i pośród innych tego typu produktów powszechnie używanych w kuchni polskiej ma najwięcej do zaoferowania. Składają się na nią
białka, które pomagają wytwarzać hormon szczęścia - serotoninę i hormonu snu - melatoninę. Oficjalnie nadano jej tytuł najzdrowszej z
kasz.Może warto wrócić do korzeni i odkryć je na nowo?Składniki na 4 kotlety:100 g rozgotowanej
kaszy gryczanej1 zmiażdżony ząbek
czosnku1/2 pęczka posiekanej
natki pietruszki1/2 łyżeczki
płatków chilli2
jajkaodrobina
oliwyRozgotowaną
kaszę pozostawiamy do ostudzenia - to ważne, inaczej będzie się gorzej kleić. Możemy ją ugotować do dwóch dni wcześniej. Dodajemy
przyprawy,
jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy
oliwę i nakładamy naszą masę, formując z niej płaskie kotlety. Smażymy ok. 3 min z obu stron. Kotlety są dobre do spożycia przez ok. 3 - 4 dni.*inspiracje do przepisu pochodzi ze strony Moje dietetyczne fanaberie