ßßß Cookit - przepis na 807. dynia i kokos - scones! oraz fasolowy obiad.

807. dynia i kokos - scones! oraz fasolowy obiad.

nazwa

Wykonanie

W ypiekanie na śniadanie. Korzystam z tego, że zaczynam trochę później i od razu odpalam piekarnik. Wczoraj przygotowałam puree dyniowe, także dziś koniecznie znalazło się w śniadaniu. Są nim scones, małe słodkie bułeczki. Miękkie, delikatne oraz puszyste. Można je podawać z czym tylko dusza zapragnie. Ukryłam w nich smak dyni oraz kokosa . W środku można natrafić na kawałki daktyli i ziaren kakaowca . Zaś na wierzchu przyrumieniły się lekko orzechy - pekany oraz włoskie . Z piekarnika dochodzą też aromaty cynamonu i imbiru, te przyprawy po prostu musiały się tam znaleźć. Nieskromnie przyznam, że to jedne z najlepszych jakie zrobiłam. Nawet lepiej zajadać je solo, popijając tylko mlekiem czy kawą ;)
dyniowo-kokosowe scones owsiane z cynamonem, imbirem, świeżymi daktylami, ziarnem kakaowca, pekanami oraz orzechami włoskimi
pumpkin-coconut oat scones with cinnamon, ginger, fresh dates, cocoa nibs, peacans and walnuts
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki (owsiana i kokosowa 3:1)
- kopiasta łyżka płatków owsianych
- łyżka wiórek kokosowych
- cynamon oraz imbir
- 2-3 łyżki puree dyniowego
- szczypta proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej
- mleko sojowe (lub inne)
- posiekane daktyle (świeże lub suszone)
- łyżeczka ziaren kakaowca
Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać puree z dyni oraz mleko, by uzyskać plastyczną, nie klejącą się do rąk masę. Na koniec dodać daktyle oraz ziarna kakaowca. Uformować małe bułeczki i przełożyć na papier do pieczenia. Na wierzchu można ułożyć orzechy. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 15-20min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Z obiadowych propozycji... Wczoraj zrobiłam fasolkę w pomidorach . Danie proste, ale za to niezwykle smaczne. Szczerze polecam! Z podsmażoną cebulką oraz czosnkiem, sosem z (dziadkowego), ogromnego pomidora i dużą ilością aromatycznych przypraw: bazylia, papryka słodka i słodka wędzona, odrobina kurkumy, pietruszka, pieprz. Do tego upiekłam dynię w paprykowych smakach. Myślę, że taki lunch śmiało można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły ;)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Miłego tygodnia! Niech się zacznie bardzo pozytywnie i będzie taki już do końca :)
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/09/807-dynia-i-kokos-scones-oraz-fasolowy.html