ßßß
Pumpkin cakeSKŁADNIKI (na formę 16 cm):2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wody1/5 szklanki oliwy/oleju3/4 szklanki puree dyniowego1/2 rozgniecionego bananaok. 6 łyżek ksylitolu (bądź innego słodzidła)ok. 1 i 1/4 szklanki wody/mleka roślinnego1 płaska łyżeczka sody1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych1 szklanka mąki orkiszowej1/2 szklanki zmielonych migdałów na wierzch: krem daktylowo-orzechowy, maliny, płatki kokosoweWYKONANIE:Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie mieszamy je razem z oliwą/olejem, puree dyniowym, rozgniecionym bananem, ksylitolem i mlekiem roślinnym. W osobnej misce mieszamy sodę, proszek do pieczenia, cynamon, płatki owsiane, mąkę orkiszową i zmielone migdały. Składniki suche dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy całość. Pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach. Podajemy np. z kremem daktylowo-orzechowym, malinami i płatkami kokosowymi.