Wykonanie
Dzisiaj przepis na dietetyczne, wegańskie oraz bezglutenowe muffiny, które są tak pyszne, że myślałam, że nie zdążę zrobić zdjęć, bo tak szybko znikały ze stoły, są naprawdę wyśmienite :):)
Składniki :- 4
marchewki- 150 g
daktyli- 200 ml
mleka ( może być roślinne)- 150 ml
oleju (
kokosowy, rzepakowy)- 200 g
mąki owsianej ( zmielonych
płatków owsianych)- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie :
Daktyle zalać wrzątkiem na 10 minut następnie zmiksować na drobne kawałki z
marchewką ( blenderem, maszynką do
mielenia mięsa) następnie wymieszać z pozostałymi składnikami, piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni,
ciastka wyciągać z papilotek dopiero jak wystygną bo na gorąco mogą być za miękkie.Muffiny należy piec w foremkach silikonowych lub w papilotkach i w specjalnej blaszce, w samych papilotkach będą zbyt miękkie.Danie bierze udział w konkursie : https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html