Wykonanie
Surowa gryczanka z rana o smaku jednego z najlepszych ciast...
mowa tu o szarlotce . Polskie
jabłka nieustannie mi towarzyszą, zajadam je codziennie, a jeszcze chętniej dodaję dziś do śniadania. Dorzuciłam też słodkiego dojrzałego
banana, by uzyskać bardziej kremową konsystencję, a w smaku 'szarlotki' zupełnie nic nie zaszkodził ;) Poza tym zmiksowałam całość z
orzechami włoskimi, aromatycznym
cynamonem i
wanilią oraz dużymi, lepkimi
daktylami . Sproszkowany korzeń maca dodał nieco karmelowego posmaku i oczywiście zdrowia. Wyszła niezwykle gęsta, a jej zapach kusił niczym ciasto wyciągnięte prosto z piekarnika :)
cynamonowa
jabłkowa surowa gryczanka z
bananem,
wanilią, maca,
suszonymi daktylami,
orzechami włoskimi oraz
jagodami gojicinnamon apple raw buckwheat porridge with
banana, vanilla, maca, dried dates, walnuts and goji berries
Składniki:- 1/3 szklanki
kaszy gryczanej niepalonej-
orzechy włoskie (garść)- duże
jabłko (nie obierać ze skórki!)- 1/2 dojrzałego
banana-
daktyle-
cynamon- łyżeczka maca- mielona
waniliaKaszę gryczaną jak i
orzechy włoskie zalać na noc
wodą, w oddzielnych naczyniach. Rano dokładnie przepłukać i zmiksować z pozostałymi składnikami. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Dziś też kolejna obiadowa propozycja... Tym razem z wykorzystaniem
dyniowego puree. Bardzo lubię przyrządzać różnego rodzaju potrawki - są proste, smaczne i szybkie. Tak też wczoraj zrobiłam -
dyniową z
cieciorką,
pieczarkami,
cebulką, marchwią oraz
papryką. Do tego dużo ulubionych, lekko ostrych przypraw i świeże, jeszcze ciepłe, kromki
razowego chleba. Uwielbiam takie wegańskie obiady!
dyniowa potrawka z
cieciorką,
pieczarkami smażonymi z
cebulką i
czosnkiem,
marchewką oraz
papryką podana z
razowym chlebempumpkin stew with chickpeas, fried champignons with onion and garlic, carrots and pepper served with wholemeal breadSkładniki:
cieciorka ugotowana lub z puszki (gotowana na parze), posiekane
pieczarki oraz
cebula i żabek
czosnku,
merchewka i
papryka pokrojone w drobną kosteczkę, trochę
mleka sojowego i
wody (do rozrzedzenia konsystencji),
przyprawy:
pieprz,
chilli,
papryka słodka i słodka wędzona,
bazylia,
koper,
czosnek z
pietruszką~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Pogoda zmienia się z dnia na dzień... Jesienne klimaty za oknem to i jesiennie w
śniadaniowej miseczce. Nie pozostaje nic innego jak chwycić za kubek gorącej
herbaty czy też
kawy, wziąć dobrą książkę i tak spokojnie spędzić ten czas. No chyba, że ktoś lubi pospacerować w kaloszach z parasolem w ręku... Ja dziś wolę obserwować krople deszczu zza okna,
spod ciepłego koca.Trochę słońca w ten deszczowy dzień życzę! :)