ßßß Cookit - przepis na 789. surowa szarlotka i dyniowa potrawka.

789. surowa szarlotka i dyniowa potrawka.

nazwa

Wykonanie

Surowa gryczanka z rana o smaku jednego z najlepszych ciast... mowa tu o szarlotce . Polskie jabłka nieustannie mi towarzyszą, zajadam je codziennie, a jeszcze chętniej dodaję dziś do śniadania. Dorzuciłam też słodkiego dojrzałego banana, by uzyskać bardziej kremową konsystencję, a w smaku 'szarlotki' zupełnie nic nie zaszkodził ;) Poza tym zmiksowałam całość z orzechami włoskimi, aromatycznym cynamonem i wanilią oraz dużymi, lepkimi daktylami . Sproszkowany korzeń maca dodał nieco karmelowego posmaku i oczywiście zdrowia. Wyszła niezwykle gęsta, a jej zapach kusił niczym ciasto wyciągnięte prosto z piekarnika :)
cynamonowa jabłkowa surowa gryczanka z bananem, wanilią, maca, suszonymi daktylami, orzechami włoskimi oraz jagodami goji
cinnamon apple raw buckwheat porridge with banana, vanilla, maca, dried dates, walnuts and goji berries
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- orzechy włoskie (garść)
- duże jabłko (nie obierać ze skórki!)
- 1/2 dojrzałego banana
- daktyle
- cynamon
- łyżeczka maca
- mielona wanilia
Kaszę gryczaną jak i orzechy włoskie zalać na noc wodą, w oddzielnych naczyniach. Rano dokładnie przepłukać i zmiksować z pozostałymi składnikami. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dziś też kolejna obiadowa propozycja... Tym razem z wykorzystaniem dyniowego puree. Bardzo lubię przyrządzać różnego rodzaju potrawki - są proste, smaczne i szybkie. Tak też wczoraj zrobiłam - dyniową z cieciorką, pieczarkami, cebulką, marchwią oraz papryką. Do tego dużo ulubionych, lekko ostrych przypraw i świeże, jeszcze ciepłe, kromki razowego chleba. Uwielbiam takie wegańskie obiady!
dyniowa potrawka z cieciorką, pieczarkami smażonymi z cebulką i czosnkiem, marchewką oraz papryką podana z razowym chlebem
pumpkin stew with chickpeas, fried champignons with onion and garlic, carrots and pepper served with wholemeal bread
Składniki: cieciorka ugotowana lub z puszki (gotowana na parze), posiekane pieczarki oraz cebula i żabek czosnku, merchewka i papryka pokrojone w drobną kosteczkę, trochę mleka sojowego i wody (do rozrzedzenia konsystencji), przyprawy: pieprz, chilli, papryka słodka i słodka wędzona, bazylia, koper, czosnek z pietruszką
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pogoda zmienia się z dnia na dzień... Jesienne klimaty za oknem to i jesiennie w śniadaniowej miseczce. Nie pozostaje nic innego jak chwycić za kubek gorącej herbaty czy też kawy, wziąć dobrą książkę i tak spokojnie spędzić ten czas. No chyba, że ktoś lubi pospacerować w kaloszach z parasolem w ręku... Ja dziś wolę obserwować krople deszczu zza okna, spod ciepłego koca.
Trochę słońca w ten deszczowy dzień życzę! :)
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/08/789-surowa-szarlotka-i-dyniowa-potrawka.html