Wykonanie
Smaczne, wyraziste, a zarazem rozpływają się w ustach.Składniki:1duża podwójna
pierś z kurczaka,
bułka tarta,
jajko,
mąka,
ser żółty, 3 duże łyżki
masła, 2 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz, 0,5 kg
ziemniaków,
olej,
papryka ostraPrzygotowanie:1. Przygotowujemy
masło czosnkowe. 3 duże łyżki
masła ucieramy z 2 ząbkami
czosnku,
solą i
pieprzem, możemy dodać także
zioła prowansalskie.2.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na 4 filety (albo więcej w zależności od wielkości piersiaczka:). Lekko rozbijamy. Smarujemy obficie
masełkiem. Odstawiamy do lodówki, aby
mięso przeszło aromatem
ziół i
czosnku.3. Obieramy
ziemniaki. Kroimy je np. na ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie do pierwszego zagotowania
wody. Nastepnie odcedzamy. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego, podlewamy
oliwą. Doprawiamy
ostrą papryką lub
ziołami prowansalskimi. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika (ok.200*) na ok 30-40min.4.
Ser żółty kroimy w plasterki. Układamy na filetach. Zawijamy w ruloniki. Obtoczamy kolejno w
mące,
jajku i w
bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z
olejem. Smażymy na małym ogniu, kilka
razy obracając, aby
mieć pewność że
mięso w środku też jest usmażone.:)5. Wykładamy na talerze
ziemniaki i
mięso.Smacznego!!!

About Antolka Jakuszkowa