Wykonanie
Co prawda ostatnio trochę się ochłodziło, ale takie domowe
lody czekoladowe na pewno się nie zmarnują. Dodatek glukozy powoduje, że
lody pozostają nieco gumowe w konsystencji.Źródło: Hint of Vanilla .Składniki na ok. 1 litr
lodów:250 g pełnego
mleka500 g
śmietany kremówki 36 %150 g
cukru (75 g i 75 g)25 g glukozy lub
syropu kukurydzianego25 g
kakaoszczypta
soli100 g
żółtek (z 5 jaj)125 g ciemnej
czekolady (73 %), posiekanejPosiekaną
czekoladę wrzucić do dużej miski. Odstawić na bok.W garnku wymieszać
kakao z połową
cukru (75 g). Dodać odrobinę
mleka i rozetrzeć wszystko łyżką na pastę. Następnie powoli dodać resztę
mleka oraz
śmietanę kremówkę. Wmieszać
sól i glukozę/syrop kukurydziany.W drugim garnku utrzeć
żółtka z resztą
cukru (75 g) na puszystą, jasną masę.Pierwszy garnek postawić na średnim ogniu i podgrzewać mieszankę doprowadzając do wrzenia. Następnie powoli wlać masę do
żółtek, stale mieszając. Ponownie postawić na ogniu i podgrzewać na małym ogniu nadal mieszając za pomocą gumowej
łopatki. Podgrzewać, aż sos nieco zgęstnieje.Zdjąć z ognia i gorącą masą zalać posiekaną
czekoladę. Wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przecedzić przez sitko i odstawić do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając masę, by na wierzchu nie utworzyła się skorupa.Wystudzoną masę przelać do plastikowego pojemnika, zamknąć i schować do zamrażarki na całą noc.Wyjąć na 15 minut przed podaniem, by nieco odmarzły.Życzę smacznego!