Wykonanie
Nareszcie słupki termometrów podskoczyły znacząco a na niebie przez cały dzień świeci przepiękne słońce. Przydałoby się coś na ochłodę :)
Domowe
lody są świetną alternatywą dla tych sklepowych. Są o wiele tańsze i zdrowsze, bo dokładnie wiemy co się w nich znajduje, a ich skład zależy wyłącznie od nas samych. Sami też możemy komponować ich smaki, eksperymentować z proporcjami, dodatkami, czy barwnikami; naturalnymi lub sztucznymi. Niektórzy do przygotowania
lodów w domu używają specjalnej maszynki. Na szczęście można się bez niej obejść :)składniki na ok. 1l
lodów:250 ml
śmietany kremówki250 ml
mleka150 g
czekolady100 g
cukru4 łyżeczki
kakao3
żółtkagroszki czekoladowedodatkowo:100 g
czekoladykolorowa posypka
wafelki do
lodówMleko zagotować w rondelku z
czekoladą i
kakao. Ostudzić.
Żółtka utrzeć z
cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać ostudzoną
czekoladę z
mlekiem i dokładnie wymieszać. Całość przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.W tym czasie ubić na sztywno
śmietanę kremówkę. Następnie
śmietanę dodać do zimnej masy czekoladowej razem z
groszkami i delikatnie wymieszać.Przelać do schłodzonego wcześniej pojemnika. Wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć
lody i miksować przez chwilę mikserem. Ponownie umieścić w zamrażalniku na 1 godzinę po czym znów zmiksować* i pozostawić w zamrażalniku na całą noc.*W trakcie miksowania masy dostaje się do niej powietrze dzięki
czemu lody będą gładkie, puszyste i pozbawione kryształków
lodu w środku.100 g
czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej. Gdy
czekolada będzie płynna maczać w niej brzegi
wafli a następnie obtaczać w kolorowej posypce.
Wafle umieścić w kubku i wstawić na chwilę do zamrażalnika aby
czekolada z posypką dobrze utrwaliła się na waflach.
Lody nakładać specjalną łyżką do
wafelków i podawać.Smacznego! :)