ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto kakaowe z porzeczkami i kokosową pianką

Kruche ciasto kakaowe z porzeczkami i kokosową pianką

nazwa

Wykonanie

1,5 szklanki mąki
1 łyżka kakao
125 g margaryny lub masła, z lodówki
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 opakowania cukru waniliowego
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Nie ugniatać zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Podzielić na dwie części, owinąć w folię i schować do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Masa kokosowa:
2 białka
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
0,5 torebki proszku budyniowego śmietankowego (bez cukru)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
200 ml kwaśnej śmietany 18 %
50 g wiórków kokosowych
1,5 - 2 szklanki czerwonych porzeczek, umytych, oczyszczonych z szypułek
cukier puder, do posypania
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Następnie dodać śmietanę, budyń, mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe. Wymieszać za pomocą łopatki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem.
Połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost do tortownicy. Na to wylać masę z białek i śmietany, rozsypać porzeczki, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec ok. 45 minut (większe ciasto ok. 1 godziny).
Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/07/kruche-ciasto-kakaowe-z-porzeczkami-i.html