Wykonanie
Dżem to nie powidła. Na powidła jeszcze przyjdzie
pora z późniejszej odmiany
owoców, a tymczasem bardzo pyszny
dżem ze
śliwek. Jestem mile zaskoczona jego smakiem.Źródło: "Kuchnia polska. Dania na każdą okazję", wyd. Reader's Digest Przegląd.Składniki na 6 słoików (po 250 ml):2 kg
śliwek, umytych, bez pestek1 kg
cukruPrzygotować słoiki i nakrętki. Wyparzyć wrzątkiem, a następnie wysuszyć w nagrzanym do 100ºC piekarniku.
Śliwki zasypać
cukrem w dużym garnku. Gdy puszczą sok, postawić na gazie i gotować na małym ogniu, często mieszając.Gotować przez ok. 1 godzinę, aż
śliwki częściowo się rozpadną, a większość soku odparuje.Gorący
dżem przełożyć do suchych słoiczków i mocno zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Nakrętka powinna się zassać do środka.Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: