ßßß Cookit - przepis na Powidło śliwkowe

Powidło śliwkowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kolejny przepis z wykorzystaniem śliwek to tradycyjne powidło śliwkowe. Do jego przygotowania należy używać najdojrzalsze śliwki. Po kilku dniach smażenia powstaje pyszne powidło, które doskonale smakuje z kromką świeżego chleba.
Składniki:
2 kg dojrzałych śliwek węgierek,
60 dag cukru kryształu
Przygotowanie:
Śliwki umyć i pozbawić pestek. Do dużego garnka wsypać śliwki.
Smażyć pod przykryciem do momentu zagotowania, mieszać żeby się nie przypaliły. Oczywiście smażymy na małym ogniu. Przez następne 4 dni robimy dokładnie to samo, czyli smażymy na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką do momentu "parkotania". W 4 dniu do powidła wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Gorące powidło przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/09/powido-sliwkowe.html