Wykonanie
Kolejny przepis z wykorzystaniem
śliwek to tradycyjne
powidło śliwkowe. Do jego przygotowania należy używać najdojrzalsze
śliwki. Po kilku dniach smażenia powstaje pyszne powidło, które doskonale smakuje z kromką świeżego
chleba.Składniki:2 kg dojrzałych
śliwek węgierek,60 dag
cukru kryształuPrzygotowanie:
Śliwki umyć i pozbawić pestek. Do dużego garnka wsypać
śliwki.
Smażyć pod przykryciem do momentu zagotowania, mieszać żeby się nie przypaliły. Oczywiście smażymy na małym ogniu. Przez następne 4 dni robimy dokładnie to samo, czyli smażymy na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką do momentu "parkotania". W 4 dniu do powidła wsypujemy
cukier i dokładnie mieszamy. Gorące powidło przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.