ßßß
Dziś zaczynam realizację jednego z moich noworocznych postanowień, a mianowicie publikację przepisów na potrawy wytrawne. Być może nie każdy wie, że na co dzień preferuję kuchnię lekką, niskokaloryczną i mało skomplikowaną.Jestem ogromną amatorką kwaśnego, dlatego na pierwszy niesłodki post wybrałam lekki kapuśniak. Sycąca i mało kaloryczna zupa. Polecam.Składniki:200 g chudej wieprzowiny (schabu)1 cebula1 łyżka oleju4 ziemniaki2 litry wody1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku1,5 łyżeczki kminku1,5 łyżeczki vegety1/2 kg kapusty kiszonejpół czerwonej i pół żółtej paprykinatka pietruszkisól i pieprzMięso umyć, zalać wodą i gotować na małym ogniu.Łyżką cedzakową starannie zebrać z wierzchu szumowiny. Dodać słodką paprykę, vegetę oraz kminek i gotować ok. 5 minut. Jeśli to konieczne ponownie zebrać szumowiny.Kiszoną kapustę przepłukać zimną woda, odsączyć i grubo posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.Wyjąć mięso i pokroić w paski lub kostkę. Kapustę i ziemniaki wrzucić do garnka i gotować ok. 15 minut na średnim ogniu.Cebulkę obrać, pokroić w talarki i podsmażyć na łyżce oleju. Paprykę pokroić na cienkie paski. Wrzucić do garnka cebulkę, dodać pokrojone mięso oraz paprykę i gotować jeszcze 10 minut.Na koniec przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.Uwaga: Jeżeli nie lubicie zbyt kwaśnego kapuśniaku warto, przed dodaniem kapusty do zupy, obgotować ją w osobnym garnku i odsączyć.Życzę smacznego!

Udział w akcjach kulinarnych: