ßßß Cookit - przepis na Domowe pianki "Soft Marshmallows"

Domowe pianki "Soft Marshmallows"

nazwa

Wykonanie

6 dużych białek, w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru + 2 łyżki
2/3 szklanki wody
1 łyżka ekstraktu cytrynowego
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżeczki żelatyny
16 płatków waflowych lub dwa duże wafle
400 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
200 g czekolady białej
olej do wysmarowania kubków
Umyte i wysuszone plastikowe kubki wysmarować od wewnątrz odrobiną oleju. Dzięki temu jest szansa na to, że czekolada będzie się błyszczeć. Czekoladę mleczną oraz gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Kubki wysmarować płynną czekoladą. Wlać 2 łyżki czekolady do środka pojemnika i przechylając kubek w jedną i drugą stronę, oblać nią ścianki naczynia. Schować do lodówki, by czekolada stężała. Jeżeli to konieczne, wzmocnić czekoladowe ścianki nakładając jeszcze jedną warstwę czekolady za pomocą pędzelka. W ten sam sposób postąpić z czekoladą białą.
Za pomocą foremki lub mniejszej szklanki/kieliszka powycinać z wafli krążki wielkości otworów w kubkach (do pojemników po Danonkach idealnie pasuje literatka). Odłożyć na bok.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i również odłożyć.
W garnku o grubym dnie umieścić wodę z cukrem. Doprowadzić do zagotowania. Włączyć nastawiony na 7 minut stoper i gotować miksturę dokładnie przez ten czas, na średnim ogniu. Innymi słowy tak długo gotować syrop, aż za kroplą spadającą z łyżki będzie się ciągnęła nitka, a spuszczona do lodowatej wody, zamieni się w kulkę. Co jakiś czas trzeba robić próby, by nie przegapić momentu.
W tym czasie ubijać białka na średnich obrotach, dodając pozostałe 2 łyżki cukru, aż piana stanie się sztywna. Gotowy syrop zdjąć z ognia i powoli, po ściance misy miksera, wlewać do ubijanych na średnich obrotach białek. Zwiększyć obroty miksera i ubijać masę do momentu, aż całkiem wystygnie (ok. 7 minut). Na koniec dodać kwasek cytrynowy, ekstrakt oraz żelatynę i jeszcze chwilę ubić do połączenia się składników.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i napełnić czekoladowe kubki, starając się nie zostawić pustej przestrzeni wewnątrz. Każdy kubeczek przykryć krążkiem z wafla. Schować do lodówki do stężenia.
Aby wydostać pianki z kubków trzeba je delikatnie ponacinać małymi nożyczkami w kilku miejscach i ściągnąć plastik.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/02/domowe-pianki-soft-marshmallows.html