Wykonanie
Weekend za pasem więc podzielę się zdobytym od siostry
męża przepisem na pyszny, dwukolorowy tort z
bitą śmietaną, który sprawdzi się zarówno na domowych urodzinach, imieninach jak i podczas niedzielnej
kawki w gronie najbliższych.
Wykonanie: Lucyna TymborowskaSkładniki na ciasto potrzebować będziesz:6
jajek1 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
proszku do pieczenia1 1/2 szklanki
cukru1 łyżka
octu2 łyżki
kakao1-2 łyżki
wody na krem:1 litr
śmietany kremówki1 szklanka
cukru2 łyżeczki
żelatyny4 łyżki
wodydodatkowo:ok. 1/3 szklanki mocnej
herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze
spirytusemowoce do dekoracji1
galaretkę (
truskawkową lub
wiśniową).Zacznij od przygotowania
galaretki zgodnie z zalecaniami na opakowaniu (możesz zmniejszyć nieco ilość
wody) - gotową wylej na blaszkę o wymiarach takich samych jak pieczone później ciasto (tj. np.24 cm x29 cm) i odstaw do ostudzenia.Teraz przejdź do pieczenia ciasta.
Jajka rozbij, oddziel
białka od
żółtek. Ubij pianę z
białek, pod koniec ubijania wsyp
cukier i ubijaj, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Żółtka wymieszaj z
octem,
proszkiem do pieczenia i dodaj je do ubitej piany, następnie delikatnie mieszając całość, wsyp przesianą
mąkę. Odlej 3/4 ciasta, do pozostałej części dodaj
kakao i
wodę. Na średnią blaszkę (np. o wymiarach 24 cm x 29 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wykładaj na zmianę ciasto - raz jasne - raz ciemne i piecz je około 30-40 minut w temp. 170 - 180 stopni.Przystąp do przygotowania kremu.
Żelatynę rozpuść dokładnie w wodzie (łatwiej Ci pójdzie, jeśli
woda będzie gorąca/ciepła - wówczas jednak przed dodaniem jej do
śmietany musisz ją schłodzić). Zacznij ubijać
śmietanę miksując ją na najwyższych obrotach miksera, po kilku minutach dodaj
cukier, rozpuszczoną
żelatynę i ubijaj całość do uzyskania pożądanej konsystencji
bitej śmietany:)Przestudzone ciasto przekrój na trzy części. Każdą z nich nasącz
herbatą. Na pierwszą część wyłóż około 1/4 części
bitej śmietany na nią wyjętą z blaszki warstwę
galaretki, posmaruj kolejną , cienką warstwą
bitej śmietany, przykryj drugą porcją ciasta, dalej warstwa
śmietany - ciasto i końcówka
bitej śmietany.Udekoruj dowolnie świeżymi
owocami.