ßßß Cookit - przepis na Sałatka z cukinią i serem feta

Sałatka z cukinią i serem feta

nazwa

Wykonanie

O sałatce z cukinią i fetą już kiedyś pisałam, próbując wcisnąć ją nawet w cukiniowe łódki;) Myślę jednak, że w wersji warstwowej prezentuje się apetyczniej i mimo ograniczonej liczby składników faktycznie pysznie smakuje.
Przy tej okazji nie sposób pominąć "cukiniowych" zalet, tj. bogactwa potasu, wapniu, magnezu oraz witaminy A, B1, B2, PP i C. Cukinia, dzięki swoim właściwościom jest dużą pomocą w odkwaszaniu organizmu, co ważne jest szczególnie dla osób jedzących duże ilości mięsa, sera czy produktów pszennych. Jest lekkostrawna i ma bardzo mało kalorii – jedynie 16 w 100 gramach przez co możemy spożywać ją bez większych wyrzutów sumienia do czego zachęcam nawet po "ogródkowym" sezonie:)
Składniki:
2 średnie cukinie (do tej sałatki polecam żółta odmianę)
2 pomidory
2 ogórki
1/2 czerwonej cebuli
1/2 główki czosnku (zresztą ilość wg uznania;)
270 g sera feta
pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, poddusić na oliwie z oliwek wraz z przeciśniętym czosnkiem, odstawić do ostudzenia.
Pomidory i ogórki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ogórki obieram wcześniej ze skórki, pomidory nie, ale to też kwestia indywidualnych preferencji:). Cebulę pokroić w drobną kostkę.
W przezroczystą salaterkę układać warzywa warstwami kończąc pokrojoną w kostkę fetą i czerwoną cebulą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/11/saatka-z-cukinia-i-serem-feta.html