Wykonanie
O
sałatce z
cukinią i
fetą już kiedyś
pisałam, próbując wcisnąć ją nawet w
cukiniowe łódki;) Myślę jednak, że w wersji warstwowej prezentuje się apetyczniej i mimo ograniczonej liczby składników faktycznie pysznie smakuje.Przy tej okazji nie sposób pominąć "
cukiniowych" zalet, tj. bogactwa potasu, wapniu, magnezu oraz witaminy A, B1, B2, PP i C.
Cukinia, dzięki swoim właściwościom jest dużą pomocą w odkwaszaniu organizmu, co ważne jest szczególnie dla osób jedzących duże ilości
mięsa,
sera czy produktów pszennych. Jest lekkostrawna i ma bardzo mało kalorii – jedynie 16 w 100 gramach przez co możemy spożywać ją bez większych wyrzutów sumienia do czego zachęcam nawet po "ogródkowym" sezonie:)
Składniki:2 średnie
cukinie (do tej sałatki polecam żółta odmianę)2
pomidory2
ogórki1/2
czerwonej cebuli1/2 główki
czosnku (zresztą ilość wg uznania;)270 g
sera fetapieprz do smaku1 łyżka
oliwy z oliwekCukinię umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, poddusić na
oliwie z oliwek wraz z przeciśniętym
czosnkiem, odstawić do ostudzenia.
Pomidory i
ogórki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (
ogórki obieram wcześniej ze skórki,
pomidory nie, ale to też kwestia indywidualnych preferencji:).
Cebulę pokroić w drobną kostkę.W przezroczystą salaterkę układać warzywa warstwami kończąc pokrojoną w kostkę
fetą i
czerwoną cebulą oraz świeżo zmielonym
pieprzem.