Wykonanie
Póki co konsekwentnie staram się realizować założenia październikowej akcji - chociaż weekend się zbliża i jest realne ryzyko, że jednak poniesie mnie fantazja;). Dziś przypomniałam sobie potrawę z dzieciństwa, a że "wszystkożercą" byłam od małego, przeważająca obecność
cebuli w poniższej propozycji bynajmniej mnie nie odstraszała - ba! była to jedna z moich ulubionych podwieczorkowych propozycji:)
Składniki:4 duże
cebule3
jajka"kawałek" chudej
kiełbasy2 łyżki
oliwysól,
pieprzCebulę obrać, przekroić na pół i pokroić cienko w paski.
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię na rozgrzaną
oliwę, podsmażyć, dodać pokrojoną
cebulę, przemieszać, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.Do uduszonej
cebuli dodać
jajka, doprawić
solą i
pieprzem, całość wymieszać i chwilę jeszcze podduść do ścięcia się
białka.I to by było na tyle;)