Wykonanie
Sezon na
cukinię w pełni. Nie wiem jak Wam, ale mnie jeszcze nie zdążyła się przejeść. Wydawać by się mogła mało atrakcyjnym warzywem ze względu na "nijaki" smak sam w sobie, ale sądzę, że właśnie ta "nijakość" przekłada się na tak szeroki wachlarz zastosowania - w zależności od dodatków możemy uzyskać zarówno pikantną przekąskę, dwudaniowy obiad jak i słodki deser.O cukiniowyh przekąskach już co nieco było, stąd dziś prezentacja prostej, szybkiej a przede wszystkim pysznej zupy krem z
cukinią w roli głównej.
Składniki:0,5 kg
ziemniakówok.1 kg
cukinii2
pomidorycebulaczosnekoliwa z oliwekziołakostka warzywna
ziele angielskieliść laurowypieprz,
papryka w proszkuświeże
zioła (ewentualnie suszone)
Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać
wodą, dodać
liść laurowy,
ziele angielskie i dwa ząbki
czosnku, gotować do miękkości.
Cukinię omyć, pokroić w kostkę, poddusić na rozgrzanej
oliwie z oliwek, dodać przeciśnięty
czosnek i pokrojoną
cebulę oraz spażone wcześniej i obrane ze skórki
pomidory. Uduszone warzywa dodać do gotującej się zupy (gdy
ziemniaki będą już prawie miękkie), dodać kostkę warzywną, doprawić
pieprzem i
papryką w proszku,
ziołami (np.
bazylią,
oregano). Gotową zmiksować. Można podawać z
groszkiem ptysiowym lub przygotowanymi grzankami czosnkowymi.