Wykonanie
Dziś
będę Was kusić aromatyczną i przepyszną marynowaną
papryką, która nie tylko wzbogaci smak przygotywanych przez Was potraw, podniesie ich walory estetyczne, ale przełoży się na wzbogacenie sił witalnych i poprawę libido, gdyż stanowi swoisty afrodyzjak:)Dodam również, że
papryka jest nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej cztero-pięciokrotnie więcej niż
cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesow kulinarnych a w
papryce nie! Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak i różne przyrzadzane z nich potrawy i
przetwory:)Stąd też dziś zachęta do przygotowania
przetworów z
papryki.
Składniki:ok. 2 kg
paprykizalewa:5 szkl
wody1 szkl
octu4 łyżki
cukru2 łyżki
soliczosnekliście laurowegorczycaziele angielskie6 łyżek
oliwy z oliwekPaprykę umyć, oczyścić z ziarenek, pokroić w ćwiartki, sparzyć gorącą
wodą i ułożyć w słoikach.Zalewę zagotować i napełnić słoik z
papryką. Do każdego słoika dodać łyżkę
oliwy (jeśli słoiki litrowe, do mniejszych mniejszą łyżeczkę).Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10 minut. Wyjąć i odstawić do góry dnem. Po godzinie można przenosić do spiżarni:)