Wykonanie
Przez ostatnie dni, byłam poza zasięgiem własnej kuchni. Jednak miejsce, w którym zdobywałam nowe smakowe doznania, rekompensowało mi tą stratę;)Wróciłam i przystępuję do nadrabiania zaległości!Na początek smaczna i ciesząca oko propozycja z dedykacją wielkanocną:)
Jajo z żaglem,czyli morskie skarby na jajecznej
flocieSkładniki:ilość porcji: 10· 5
jajek· 5 plastrów
żółtego sera· 5 plastrów
wędzonego łososia· 5 łyżeczek
kawioru· 1 gałązka
natki pietruszki· 1 łyżka
majonezu·
sok z cytryny do smaku· 25 szt
oliwek· 30
ziaren kukurydzy· 25 wykałaczek
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.
Żółtka delikatnie wyjąć, wymieszać z posiekaną
natką pietruszki i
majonezem. Przygotowanym farszem wypełnić
białka. Plastry
sera przekroić na połowę po przekątnej, nabić na wykałaczki wraz z
oliwkami tworząc żagiel. Na pięciu połówkach jaj wyłożyć plastry
łososia, delikatnie skropić
sokiem z cytryny. Udekorować żaglem. Na pozostałych jajkach również umieścić
serowe żagle, a na nich po łyżeczce
kawioru, delikatnie skropionego
sokiem z cytryny. Boki żaglówek udekorować plastrami
oliwek i
kukurydzą, umocowanymi kawałkami wykałaczek.